A kettős kábelezésről

Kettős kábelezés

Biwiring
A kettős kábelezés lényege, hogy a többutas hangsugárzók mély/közép- és magas sugárzóit az erősítő azonos hangsugárzó kimeneteiről, de elkülönített hangfalkábeleken keresztül hajtjuk meg.



Ehhez a hangsugárzó hátoldalán nem csak egy csatlakozópárt, hanem kettőt (esetleg hármat) is
elhelyeznek. Háromutas hangsugárzókban ha csak két bemenetet alakítanak ki, akkor általában a mély sugárzó kap mindenképpen külön meghajtási lehetőséget.

A kettős kábelezés elősegíti a hangsugárzók jobb elválasztását. Ha a hatást fokozni akarjuk, használhatunk kettős erősítést is.

Kettős erősítés

Biamplifikálás
A kettős erősítés esetében az egy hangsugárzóban lévő hangszórókat különálló erősítőkön keresztül tápláljuk.


A dinamikus hangsugárzók működésük közben jelentős visszáramot termelnek, amely negatívan befolyásolják a meghajtó erősítő működését. A kettős erősítés segítségével az egy erősítőre eső visszáram jelentős mértékben csökkenthető, így javítható a teljes hangrendszer minősége. Háromutas hangsugárzók használata esetén alkalmazhatunk három meghajtó erősítőt is, de ha csak kettőt használunk, akkor a mély sugárzó kapjon mindenképpen külön meghajtási lehetőséget, ugyanis ennek rezonanciája hat vissza jelentősebben a meghajtó elektronikára.


Kettős erősítést gyakran valósítják meg úgy, hogy a rendszerben lévő előerősítő kimenettel rendelkező integrált erősítőt egészítik ki egy külön végerősítővel.


Megjegyzések